The Wall Street Journal’ın haberine göre, Rusya’nın Dışişleri Bakanlığından üst düzey isimler, Suriye, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali hükümetleriyle irtibata geçti.

Bu kapsamda Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, hafta sonunda, Suriye’de Beşşar Esed ile doğrudan temas kurmak için Şam’a uçtu.

Vershinin, Esed’i, Wagner güçlerinin Moskova’nın gözetimi olmadan Suriye’den ayrılmasını durdurmaya çağırdı.

Görüşmenin ardından Esed’in ofisinden yapılan açıklamada ise Suriye’deki Wagner varlığına ilişkin gelişmelerin “son olaylar ışığında” ele alındığı belirtildi.

Konuya yakın iki kişinin ifadelerine göre, Suriye’de büyük ölçüde bağımsız hareket eden Wagner kuvvetlerine dün, Suriye’nin liman kenti Lazkiye’de Rusya Savunma Bakanlığı kontrolündeki bir hava üssüne gitme emri verilirken, Wagner mensupları da bu talimata uydu.

RUS YETKİLİLER, ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI’NI ARADI

Kremlin’in, Wagner’in kontrolünü ele almak ve Afrika kıtasındaki Wagner destekli operasyonların devamını sağlamak için bulunulan girişimlerinin bir sonraki ayağı ise Orta Afrika Cumhuriyeti oldu.

Bu kapsamda, Rus Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, kişisel korumaları arasında Wagner paralı askerlerinin de bulunduğu Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin Archange Touadera ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.