Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'ndeki Mahaçkale Havalimanı'nda İsrail’den gelen bir uçak büyük protestolara neden oldu. 

Çekilen video görüntülerinde çoğunluğu genç erkeklerden oluşan grubun ellerinde Filistin bayraklarıyla havaalanına akın ettiği, tekbir getirerek cam kapıları kırdığı görüldü. 

Başka bir grup ise bir petrol tankerini devirmeye çalıştı. Olaylar sırasında 20 kişi yaralandı.

İçişleri Bakanlığı, protestocularla güvenlik güçleri arasında çıkan arbede nedeniyle 60 kişinin tutuklandığını duyurdu. 

İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, en aktif protestocular olarak adlandırdığı 150 kişinin kimliklerinin tespit edildiğini ve olaya karışanları yakalamaya çalıştıklarını belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Şu anda havalimanı tamamen kolluk kuvvetlerinin kontrolü altındadır." denildi.

Rusya Havacılık Kurumu güvenlik kontrollerini tamamlayana kadar havalimanını uçuşlara kapattı. İsrail uçağındaki yolcuların da güvenli biçimde uçaktan indirildiği bildirildi. Bölge genelinde de güvenlik tedbirleri arttırıldı.

Yasa ihlali

Dağıstan Devlet Başkanı Sergei Melikov, Dağıstanlıların "haksız insanların ve politikacıların eylemlerinin kurbanlarının acılarıyla empati kurduğunu ve Filistin'de barış için dua ettiğini" belirtti, ancak bu durumda bile olayın ağır yasaların ağır ihlali olduğunun altını çizdi.

Olaylar, İsrail'in Gazze'deki Hamas militanlarına karşı yürüttüğü savaşa tepki olarak Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesinde son günlerde meydana gelen İsrail karşıtı diğer olayların arkasından geldi. 

İsrail, Rus makamları kendi yetki alanlarındaki İsraillileri ve Yahudileri korumaya çağırırken, Kuzey Kafkasya'nın başka bölgelerindeki liderler de sükunet çağrısında bulunuyor.

Rus güvenlik güçlerinin bir zamanlar İslamcı bir isyanla mücadele ettiği bölge olan Dağıstan, çoğunluğu Müslüman üç milyon nüfusa sahip. 

Bölgede çıkabilecek bir huzursuzluk, Ukrayna'da savaş yürüten ve gelecek yıl yapılması beklenen başkanlık seçimleri öncesinde ülkesinde istikrarı korumak isteyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için endişe kaynağı olarak değerlendiriliyor.