Xi, Çin'i ziyaret ettiği için Tokayev'e teşekkür etti ve işbirliğinin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

“Sağlıklı, istikrarlı ve dinamik Çin-Kazak ilişkileri, iki ülke arasındaki güveni güçlendirebilir ve barış ve istikrarın korunmasına kararlı bir şekilde katkıda bulunabilir. Uluslararası durum nasıl değişirse değişsin, Çin ve Kazakistan başlangıçtaki hedeflerine bağlı kalacak ve birbirlerine yardım edecekler. Yıllar süren dostluk boyunca ülkelerimiz sonsuz kapsamlı bir stratejik ortaklık kurmayı başardı. On yıl önce Kazakistan'da Kuşak ve Yol Girişimini (BRI) başlattım" dedi.

Xi, Çin'in Kazakistan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü ile geniş çaplı reformları tam olarak desteklediğini vurguladı.

Toplantıda başkanlar ticaret, ekonomi, petrol ve gaz, petrokimya, enerji, finans, ulaştırma ve transit alanları ile nükleer sanayi, mühendislik ve turizm, elektronik ticaret ve yüksek teknolojiler alanlarında kapsamlı işbirliğinin geliştirilmesine değindi. Liderler, ortak yatırım projelerinin uygulanmasının ve karşılıklı kültürel zenginleşme için koşulların yaratılmasının önemini vurguladı.

Toplantının ardından iki ülke heyetleri, aralarında ekonomik kalkınmada değişim ve işbirliğine ilişkin karşılıklı mutabakat zaptı; Çin-Avrupa konteyner trenleri de dahil olmak üzere Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Rotasının (TITR) geliştirilmesi konusunda hükümetler arasında anlaşma; Tǎchéng-Ayagöz demiryolunun inşasına ilişkin karşılıklı anlayış muhtırası; TITR'nin geliştirilmesine ilişkin hükümetler arasında anlaşma ve Kazakistan'ın Çin'e kolza tohumu ihracatına ilişkin bitki sağlığı gereksinimlerine ilişkin protokol.