Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, bugün dönem faaliyetlerine start veren parlamentonun ilk oturumunda ulusa seslendi.

Tokayev, “Adaletli Kazakistan'ın Ekonomik Programı” konulu bildirisinde, su kaynakları bakanlığın kurulması gerektiğini söyledi.

“Eski altyapı, kapasitelerinin sınırında çalışıyor. Yenisini yaratmak, piyasanın görevidir. Fazla su tüketimi artan tarifeye eşit olacaktır. Kısacası, mümkün olan her şekilde su tasarrufu yapmanız gerekir. Aynı zamanda suyun “karaborsa”sının da tamamen ortadan kaldırılması gerekiyor. Su sınırlı bir kaynaktır ve kullanılabilirliği çiftçilerin hayatta kalmasının anahtarıdır. Dolayısıyla bu alandaki ihlaller en ağır şekilde bastırılacak ve hukukun izin verdiği ölçüde cezalandırılacaktır." diyerek sorunu markaja alan Tokayev, yeni bakanlığın kurulmasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Su yönetim sisteminin etkili bir şekilde geliştirilmesiyle bağımsız bir kurumun ilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu kapsamda Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı oluşturulacak.”

Artan su yetersizliğinin Orta Asya ülkelerinin ortak sorunu olduğunu vurgulayan Tokayev, hükümete, gündemin komşu ülkelerle görüşülerek çozüme kavuşturulması talimatını verdi.