Alikhan Smailov, ECO üyesi 10 ülkeden 7'sinin dünya okyanuslarına erişimi olmaması nedeniyle bölgedeki ulaşım bağlantılarının geliştirilmesinin de önemli olduğunu söyledi.

Bugün Kazakistan'ın Trans-Hazar uluslararası taşımacılık güzergahının geliştirilmesine öncelik verdiğini, altyapı ve lojistik projelerinde aktif olarak yer aldığını kaydetti. Kapasitelerini artırmak amacıyla Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye, engellerin kaldırılması ve Orta Koridorun 2027 yılına kadar geliştirilmesine yönelik yol haritalarını eş zamanlı olarak hayata geçiriyor.

Güzergahın kapasitesini önemli ölçüde artırdıklarının altını çizdi.

Ona göre, TRACECA 8. otoyolunun tamamlanmasına hizmet edecek olan Beineu-Shalkar otoyolu Özbekistan'ı Kazakistan'ın batı illerine bağlayacak.

Orta Koridor, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan ve bölgedeki birçok ülkeden geçen ulaşım ve ticaret yoludur. Geleneksel Kuzey ve Güney koridorlarına alternatif bir rotadır. Güzergah Çin'den başlayıp Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan gibi Orta Asya ülkelerini geçiyor. Daha sonra Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşıyor.