Kazakistan ve Özbekistan arasındaki siyasi sınırların çizilmesine ilişkin kararnamenin, her iki ülke tarafından imzalandığı ifade edildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın İdaresi, 29 Mart 2023 tarihinde siyasi sınırların çizilmesine ilişkin kararnameyle ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in iki ülke arasındaki sınırların belirlenmesini sağlayacak “Kazak-Özbek Devlet Sınırının çizilmesine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasına Dair” yasayı imzaladığını açıkladı.

Kazakistan Parlamentosu, sınır belirleme çalışmaları kapsamında, Kazakistan-Özbekistan sınırının 2.356.000 km (1.450 mil) uzunluğunda olacağını duyurmuştu.

KIRGIZİSTAN VE ÖZBEKİSTAN ARASINDA SINIR ANLAŞMASI YAPILMIŞTI

Özbekistan ile Kırgızistan arasında da geçen yıl benzer bir süreç yaşanmış ve bir yılı aşkın bir süredir devam eden müzakereler sonuca bağlanmıştı. Geçen yıl imzalanan anlaşma gereğince sınırlar yeniden belirlenmişti.

Kırgızistan hükumeti, başkent Bişkek'te bir araya gelen Kırgızistan ve Özbekistan devlet yetkilileri iki devlet arasındaki sınır anlaşmazlıklarına son vererek sınır anlaşma protokolünü Kasım 2022’de imzalayarak yürürlüğe koydu.

Kaynak: kırımhaberajansı