Kazakistan Ekonomi Bakanı Alibek Kuantyrov konuya ilişkin olarak “Mevcut küresel jeopolitik istikrarsızlığın ortasında, Kazakistan'ın dış bağlarını çeşitlendirmek ana hedeflerden biri olmaya devam ediyor. Ekonominin sektörlerinde istikrarlı bir büyüme sağlamak için her alanda iş birliğini artırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İkili işbirliğinin yanı sıra, Türk Dili Konuşan Devletler Teşkilatı da dahil olmak üzere çok taraflı platformlarda aktif olarak etkileşimde bulunuyoruz” dedi.

Bakan, OTS (Türk Devletleri Teşkilatı) devletlerinin hedefinin, yatırımların ekonominin ileri sektörlerine çekilmesi için rahat koşullar yaratmak, bunların ortaya çıkmasını ve aktif uygulanmasını hızlandırmak olduğunu kaydetti.

Azerbaycan öncülük ettiği Türk Yatırım Fonu, Türk dünyasının ekonomik entegrasyonunu sağlayan ilk ortak finans kuruluşudur. Fonun amacı, bölgeler arası ticaretin genişletilmesi ve ekonomik aktivitenin desteklenmesi yoluyla OTS üye devletlerinin ekonomik kalkınmasına yardımcı olmaktır.

Fon, projelerin finansmanına, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin projelerine, fiziksel ve dijital altyapının oluşturulmasına ve modernizasyonuna desteğe, endüstriyel üretim, ulaştırma, tarım da dahil olmak üzere karşılıklı çıkarları temsil eden alanlardaki kalkınma projelerinin desteklenmesine odaklanacak. turizm ve yeşil ekonomi. Bu projelerin yeni istihdam yaratmaya ve Kazakistan ekonomisini çeşitlendirmeye olanak sağladığını belirtmek gerekir." diye açıkladı Alibek Kuantyrov.

Türk Devletleri Teşkilatı eski Genel Sekreteri Bagdat Amreyev, 11 Kasım 2022 tarihinde Türk Yatırım Fonu'nun ilk başkanı olarak atandı. Türk Yatırım Fonu'nun merkezi İstanbul'da bulunmaktadır.

Bakan Kuantyrov “Fonun kurulmasına ilişkin Anlaşma, Kazakistan Cumhuriyeti'nin kanunlarına, uluslararası anlaşmalarına, uluslararası taahhütlerine, ulusal stratejik planlama sistemindeki amaç ve hedeflere aykırı değildir. Belge Fon'a üye ülkeler tarafından onaylanacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.