GELİŞEN İLİŞKİLER VE YENİ DÖNEM

Kazakistan ve Katar, yatırımların karşılıklı korunmasına ilişkin bir anlaşma imzaladı. Taraflar halihazırda ekonominin çeşitli sektörlerinde karşılıklı gelecek vaat eden projeler üzerinde çalışıyor. İş birliğini güçlendirmek amacıyla Astana ve Doha bir yatırım koruma anlaşması imzaladı. Ülkeler 1,3 milyar dolarlık projeleri hayata geçirmeye başladı.
Örneğin Akmola bölgesinde Katarlı yatırımcıların katılımıyla tahıl işleme tesisi kurulması planlanıyor. Projenin tahmini maliyeti 200 milyon dolar.

Katar'ın son yıllarda kendi gıda güvenliğine büyük önem vermesi nedeniyle, Kazakistan Cumhuriyeti'nin bu alandaki büyük potansiyeli dikkate alınarak, tarım-sanayi kompleksi alanında Kazakistan ile iş birliğinin ve tarımın geliştirilmesi, Doha'nın küresel gıda pazarındaki istikrarsız durumda ve tedarik zincirlerinin bozulmasında önemli tarım ürünlerinin tedariğinin çeşitlendirilmesine yardımcı olabilir.

Böylece, Emirlik'teki en büyük gıda güvenliği kuruluşu olan Katar şirketi Hassad Food, Kazak tarımsal sanayi kompleksinin yetenekleriyle ilgilenmeye başladı. Hassad Food İcra Kurulu Başkanı Mohammed Al Sada, şirketinin gıda güvenliğini sağlamak için ülkeler arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmeyi planladığını kaydetti.

SEKTÖREL DİNAMİK ATLIMLAR YAPILIYOR

Diğer yandan  Qatari Power International Holding, Chinese China International Capital Corporation ve Kazak Baiterek Holding, Kazakistan'da tarımsal sanayi kompleksinin geliştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre taraflar, süt ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve ihracatını da içeren süt kümelenmesinin geliştirilmesi için Katar ve Çinli şirketlerin katılımıyla Kazakistan'da doğrudan bir yatırım fonu oluşturacak.
Bağlı kuruluşu Baladna tarafından temsil edilen Katarlı ortaklar Power International Holding, teknolojik bir ortak olarak hareket edecek ve oluşturulan fon, dünyadaki en büyük on süt ürünleri işleyicisinden biri olacak.
Bu, uzun vadeli yatırımları çekecek ve sadece süt endüstrisinin değil, aynı zamanda genel olarak Kazakistan'ın tüm tarımsal-sanayi kompleksinin gelişimine yeni bir ivme kazandıracaktır. Örneğin, ihracata ağırlık vererek tahıl ve baklagillerin yetiştirilmesi ve işlenmesi gibi.
Bu bağlamda Astana'nın Doha ile ticareti artırmayı planladığını, Katar'a yaklaşık 243 milyon dolar değerindeki 60 emtia kaleminde yerli ürün ihracatını artırmayı planladığını belirtmek gerekir.
Astana ve Doha ayrıca süt çiftliği ve kümes hayvanı çiftliği projelerine ilişkin bir iş birliği anlaşması imzaladı.
Katarlı yatırımcılar Kazakistan Cumhuriyeti'nin turizm sektörü ve sağlık sektörüyle ilgileniyor.
Astana ve Doha askeri iş birliğini aktif olarak geliştirme niyetindedir.

GÜNGÖR YAVUZASLAN / YENİ BİRLIK