Dünyanın önemli ekonomi haber yayınlarından olan Open Investments, Rusya’nın, Kazakistan’ın para birimi olan Tenge’yi “dost olmayan ülkeye ait döviz” kategorisine eklediğini açıkladı.

RUSYA İÇİN DOST OLMAYAN ÜLKELER LİSTESİNDE TENGE DE VAR!

Open Investments, Ukrayna’ya saldıran Rusya’da, yaptırım baskısının güçlenmesine bağlı olarak, (Rusya’ya) dost olmayan ülkelerin para birimlerinde ödemeleri sınırlama ve bloke etme riskinin arttığını ifade etti.

Rusya, bu riske karşı İsviçre frangı, Singapur doları, Japon yeni, Hong Kong doları ve Kazakistan Tengesi’ni “dost olmayan ülkeye ait döviz” kategorisine ekledi.

28 NİSAN 2023 TARİHİNDEN İTİBAREN DEĞİŞİKLİKLER YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Rusya’da müşterilere olan yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve tasfiyesine ilişkin risklerin en aza indirilmesi amacıyla 28 Nisan 2023 tarihinden itibaren değişiklikler yapılacağı ifade edildi. Rus ekonomisinde yapılan değişiklikler kapsamında “döviz ve tezgâh üstü piyasalarda dostça olmayan para birimlerinin satın alınması yasağı”, “dostane olmayan para birimlerini aracı hesaplara kredilendirme yasağı”, “alternatif uzlaşma para birimi olması durumunda, dost olmayan para biriminde menkul kıymet satışı yasağı” getirildi.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV, LİSTE DIŞINDA KALAN ÜLKELERİN DOST ÜLKELER OLDUĞUNU İFADE ETTİ

Rus propaganda basını, Mart 2022 tarihinde Rusya’nın “dost olmayan” statüsünde belirlediği ülkelerin listesinin kabul edildiğini bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği’ni kapsayan listenin dışında kalan ülkeleri dost ülkeler olarak gördüklerini söyledi.