Kazakistan’ın Petropavlovsk şehrinde bulunan 19 kişilik Rus şovenist grup, Kazakistan’ın egemenliğini hiçe sayan provokatif bir eyleme imza attı. Sovyet özentisi ayrılıkçı grup, bu eylemi sosyal medya üzerinden yayımladıkları video ile paylaştı. Ardından harekete geçen Kazkaistan makamları şahıslar hakkında işlem başlattı.

Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Komitesi 30 Mart 2023’te yaptığı açıklamada, sosyal medyada "Petropavlovsk Halk Emek Konseyi" isimli bir oluşum hakkında videoların yayılması sonucunda soruşturma başlattığını duyurdu.

KAZAKİSTAN'DA RUSLARDAN PROVOKASYON GİRİŞİMİ!

Petropavlovsk'ta provokatörler, Kazakistan kanun ve düzenlemelerini tanımadıklarını ifade ederek, güya sivil itaatsizlik eylemi ortaya koyduklarını ifade ettiler.

Kremlin tarafından yönlendirildikleri çok açık olan şahısların yayımladıkları görüntülerde ayrılıkçı bir kadın, “Kazakistan Cumhuriyeti’nin sözde yasal dayanağına göre, insanların yaşamları için elverişsiz koşulların yaratılması, temsilcilerinin beceriksizliği nedeniyle mallarımızı ve kaynaklarımızı yöneten sistemin tüm kurucu ve çalışanlarına ve memurlarına tam bir güvensizlik ifade ediyoruz. Biz halk olarak bağımsızlığımızı, özerkliğimizi ve egemenliğimizi ilan ediyoruz” açıklamasında bulundu.

KAZAKİSTAN BAŞSAVCILIĞI VE ULUSAL GÜVENLİK KOMİTESİ SORUŞTURMA YÜRÜTÜYOR

Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Komitesi’nin faaliyetlerinin yanında Kazakistan Başsavcılığı da konuya ilişkin araştırma yürütüyor. Kazakistan Başsavcılığı, “Ön soruşturma çerçevesinde arama ve el koyma tedbirleri de dahil olmak üzere soruşturma tedbirlerine devam edilmekte ve uygun adli tıp muayeneleri yapılmaktadır. Diğer bilgiler Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 201. maddesi uyarınca açıklanamaz. Soruşturmanın gidişatı, Başsavcılığının denetimi altındadır” ifadelerini kullandı.

KAZAKİSTAN HALK MECLİSİNDEN KINAMA

Kazakistan Halk Meclisi, 31 Mart 2023 tarihinde Kazakistan'daki çirkin provokasyona karşı ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride, "Kazakistan Halk Meclisi temsilcileri olarak biz, Kazakistan Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğünün dokunulmaz olduğunu ve ulusal ve uluslararası mevzuatla güvence altına alındığını beyan ederiz. Bu eylemleri ülkemizin anayasal temellerine, güvenliğine, birliğine ve istikrarına ihanet olarak değerlendiriyoruz. Birleşmiş bir ulus olarak kimsenin Kazakistan toplumunda düşmanlık ve güvensizlik yaymasına izin vermeyeceğiz" ifadelerine yer verildi.

İŞGALCİ RUSYA'NIN YENİ HEDEFİ KAZAKİSTAN!

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk'ta sözde ayrılıkçılar eliyle istikrarsızlık yaratarak, bölgeyi işgal eden Rusya'nın benzer bir senaryoyu Kazakistan'da yaşayan Rus nüfus üzerinden kurgulaması uzun yıllardır analist ve uzmanlar tarafından dillendiriliyor.

2014'te Kırım'da sözde bir referandum ile işledikleri işgale kılıf hazırlayan Putin Rusyası'nın emperyal ve yayımlamacı emelleri, yakın bir zamanda Kazakistan'ı da etkisi altına alabilir. Ukrayna'da 24 Şubat 2022 tarihinde ülkenin tamamına karşı işgal girişimi ve saldırıları başlatan Rusya'nın savaşı bir şekilde kazanması halinde yeni hedefinin Kazakistan olması bekleniyor.

Kaynak: kırımhaberajansı